Elhunyt Ablonczy Berci bácsi

Az elmúlt héten elhunyt megyénk sportéletének egyik meghatározó alakja, Ablonczy Bertalan testnevelő-tanár, aki 92 esztendős korában fejezte be földi életét.


Temetése 2014. november 7-én 14.30 órakor Miskolcon a Sportcsarnok melletti Mindszenti temetőben lesz.

Az egykori tanítványok, kollégák által leginkább Berci bácsiként ismert és szeretett sportember 1922-ben Alsószuhán látta meg a napvilágot. A Sárospataki Gimnázium (1932-1936) elvégzését követően a Sárospataki Tanítóképzőben (1936- 1941) szerezte meg első diplomáját, majd ezután a fővárosi Testnevelési Főiskola (1941-1946) tanári szakát is elvégezte.

Ablonczy Bertalan 1946-tól a sárospataki Református Gimnázium  pedagógusa, és az Angol Internátus felügyelő tanára volt. 1951-től egészen nyugdíjazásáig a miskolci Földes Ferenc Gimnázium testnevelő tanáraként munkálkodott. 1970-től városi, majd megyei szakfelügyelőként, a megye diáksportjának társadalmi irányítójaként szolgálta a sportot. Egyesületi és szakmai munkájának köszönhetően a magyar atlétika sok-sok kiválóságát nevelte fel.

Hosszú éveken át a B.-A.-Z Megyei Diáksport Tanács atlétikai felelőse, megyei szakfelügyelő, majd a megyei atlétikai szövetség elnöke volt, de sokáig vezette a segédedzői tanfolyamot, ahol a gimnasztika tantárgyat oktatta. Számos válogatott sportoló – köztük az egyaránt olimpikon Kispál Jánosné Skultéty Etelka és Faragó János -  edzésmunkáját, felkészülését nagy hozzáértéssel, és tudással segítette. Sok atléta, edző és testnevelő tanár az ő közreműködésével sajátította el a szakmai alapokat, melyet közülük jó néhányan nagyon magas szintre fejlesztettek.

Ablonczy Bertalan sokoldalúságát bizonyítja, hogy otthonosan mozgott a síelők, labdajátékosok és a tornászok között is.

Munkásságáért jó néhány elismerést kapott az évtizedek során, íme közülük néhány: Kiváló Pedagógus (1978), Sportérdemérem arany fokozata (1987), Miskolc Város „Nívódíja” (1997), a megyei önkormányzat ”Alkotó díja” (1998). Iskolai munkája elismeréséül a Földes Ferenc Gimnázium 1997-ben „Életmű” kiállítással adózott.

 

 

Keresés

Partnerek