Futó- és bringás maraton, egy hétvégén, június 9-10-én

Maratoni hétvégét kínálnak a június 9-10-re Miskolcra érkező sportbarátoknak a szervezők.  Szombaton a  futásé, míg vasárnap a hegyikerékpározásé lesz a főszerep.

A Csanyik-völgy – Majális park – Királyasztal központtal megvalósítandó  rendezvények előkészületeiről május 25-én, pénteken tartottak sajtótájékoztatót a Promenade Panzió különtermében. 

 

A jelenlevőket  kollégaként Szűcs István újságíró-szerkesztő, a Marathon Club SE elnöke köszöntötte, aki átadta a szót dr. Zsiga Marcellnak, Miskolc sportért is felelős alpolgármesterének,  a Maratoni Hétvége védnökének: - Köztudomású, hogy a miskolciak igazán sportszerető emberek. Bár a csapatsportok némiképp előtérben vannak a városban, az önkormányzatnak támogatnia kell az egyéni sportokat, főleg, ha azok széles tömegeket mozgatnak meg. Tavaly  március első napjaiban  találkoztam a Marathon Club SE akkori, fáradhatatlan elnökével,  Kisgyörgy Ádámmal, akinek személyében egy igazán elhivatott, sportszerető embert ismertem meg. Mivel a követők is hasonló értékekkel bírnak, mi továbbra is támogatni kívánjuk törekvéseiket. Külön öröm számunkra, hogy idén először, az 1. Kondenzgyík Maraton Miskolc elnevezésű hegyikerékpáros (MTB) rangsoroló versennyel együtt egy komplett,  sportos hétvégét tudunk kínálni a sportbarátoknak. Ezzel  Miskolcnak és az egészséges életmódnak, a rendszeres sportolásnak egyaránt jó reklámot biztosíthatnak a szervezők. 

A június 9-én, szombaton megrendezendő 20. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám Emlékverseny elnevezésű hegyi-futó viadalról Németh Csaba, a Marathon Club SE szakmai alelnöke, egyébiránt a világ tíz legjobb terep-ultrafutóinak egyike számolt be a média képviselőinek. Megtudhattuk, hogy az újítást jelentő  10, 5 km-es körpálya útvonala 95 százalékban dózer-, illetve erdei út.. A Miskolc MJV Önkormányzat kiemelt támogatását idén is maguk mögött tudó házigazdák ultramaraton (63 km),  maraton (42,3 km), félmaraton (21 km), újdonságként  kismaraton (10,5 km) távokat írtak ki. Idén is lesz Hegyen-völgyön Maratonka (3,2 km), mely ezúttal sem verseny, hiszen a  távot futva és túrázva bárki teljesítheti!

Világbajnoki válogató

- A Magyar Hegyi - és Terepfutó Szövetség a jubileumi miskolci verseny maratoni számát  jelölte ki válogatónak az idei hosszú távú hegyi-futó világbajnokságra – fogalmazott Németh Csaba.  - Tehát Miskolcon dől majd el, hogy kik képviselhetik Magyarországot ezen a rangos világversenyen. Ez is azt bizonyítja, hogy a Bükki Hegyi Maraton az elmúlt húsz év alatt meghatározó szerepet követelt magának a honi versenynaptárban. A Kisgyörgy Ádám által felépített,”felnevelt”, csodálatos díszlettel, a Bükk-hegységgel rendelkező erőpróbát éppen ezért már mérföldkőnek is nevezhetjük. Az alapvető célunk az, hogy minél több fiatallal és idősebbel megszerettessük a lehetőleg a természethez kapcsolódó mozgást, a sportolást.   

A www.hegyimaraton.hu honlapon, ahol a részletes versenykiírás is megtalálható,  május 27-ig tart  még a kedvezményes előnevezés!

A 20. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám Emlékverseny  utolsó állomása a 2. Borsodi Félmaratoni Kupa-sorozatnak,  egyben pontszerző helye az EDF-DÉMÁSZ Olimpiai Ötpróba-London 2012-sorozatnak !

Négy+egy bringás csata

A Maratoni Hétvége második versenynapján,  június 10-én, vasárnap, azonos helyszínen, a Majálispark - Királyasztal környékén rendezik meg a hegyikerékpárosok számára kiírt 1. Kondenzgyík Maratont. A hajdani Miskolci Kondenzgyíkok SE alapító tagjai közül Nagy Andrásnak, Németh Csabának és Pálffy Gábornak régi álma valósul meg ezzel a viadallal. A három „Főgyík”-hoz, akik egyébként hosszú évek óta segítik a Bükki Hegyi Maraton megrendezését, csatlakozott a közös maratoni hétvégét kezdeményező Masa Zoltán, a Freeriderz Team csapatvezetője.

Nagy Benő, Miskolc diák-polgármestere, sokszoros magyar bajnok, válogatott MTB-versenyző elmondta, hogy a diákönkormányzat tagjai közül önkéntesként mintegy 20 közreműködőre számíthatnak. Ami pedig az erdei dózer utakon kijelölt 28 km-es, 650 méter szintemelkedésű körpályát illeti, a sportoló szerint gyors, de vonalvezetéséből adódóan biztonságos versenyzésre kiválóan alkalmas.  A versenyszámok a következők:
"A”  táv – 84 km, 3 kör (3 x 28 km),                                   

„B”  táv – 56 km, 2 kör (2 x 28 km),                                

„C”  táv – 28 km, 1 kör (1 x 28 km),                                 

„D” táv – váltó (3x28 km),                                       

Gyermek verseny (ovisoktól a 12 évesekig,) a versenyközpont környékén kijelölt pályán.

- A Magyar Hegyikerékpáros Szakszövetség rangsoroló versenyének ellenőri teendőit egy, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI)  versenybírójaként is ténykedő, miskolci származású sportember, Lőrincz Olivér látja el – mondta el Nagy András, a kerékpáros erőpróba főrendezője. - A szpíker az a Bíró Ádám lesz, aki az első hazai  hegyikerékpáros maratonon is kezelte a mikrofont és a zenét, így szinte minden versenyzőt barátként ismer. A gyerekekre is gondoltunk, így ugráló-vár, arcfestés  és sok játék is lesz. Szombaton este fokozhatja a jó hangulatot egy rögtönzött koncert, ahol a fellépő a miskolci Andee and the Powertools együttes.

Az  előnevezésre - kedvezményesen - május 27-ig van lehetőség a  www.miskolcmaraton.hu honlapon, ahol a további részletekről is tájékozódni lehet.

Extra kihívás

Extra kemény sportolóknak extra kihívást jelenthet a két maraton , két egymást követő napon. Az a versenyző, aki szombaton a 20. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám Emlékverseny maratoni (42,3 km), vagy ultramaratoni (63 km) távját és vasárnap az I. Kondenzgyík Maraton  Miskolc  minimum „B” távját (56 km) is teljesíti, külön díjazásban  részesül, „Double-Finisher”-feliratú pólót kap, a győztes pedig egy vándorserleget vehet át.
A  nevezési díjak egyébként mindkét napon tartalmazzák az versenyek egyedi emblémázott pólóját, a frissítést, és egy adag meleg ételt is. A futók, a jubileum apropóján befutóérmet is átvehetnek majd a célban.

Céges Csapatverseny

A Maratoni Hétvége keretein belül 3 fős csapatok jelentkezését is várják, akik közösen teljesítik a futás 11 km-es  vagy a kerékpározás 28 km-es távját, illetve akár mindkettőt egymás utáni napon. A házigazdák lehetőséget szeretnének kínálni ezzel a munkatársaknak, kollektíváknak egy a természetben közösen végezhető csapatépítő sporttevékenységhez. Minden csapattag emblémázott pólót kap, majd a célban a csapat időeredményét bizonyító oklevél igazolja majd a  teljesítményt. Az eddigi nevezett csapatok: IND GROUP, DEMETERWIN, WIS Zrt., Assist-Trend, Chio.

Köszönet a támogatásért

A Maratoni Hétvége fővédnökei: dr. Kriza Ákos, Miskolc MJV polgármestere, dr. Mengyi Roland, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke. A védnöki felkérést elfogadta dr. Zsiga Marcell, Miskolc MJV sportért is felelős alpolgármestere, Daragó Lászlóné, a Magyar Diáksport Szövetség alelnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB)  tagja, dr. Szabó Brigitta, a Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Kft. ügyvezetője, Rónai Kálmán, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, a MOB tagja, Szaniszló Sándor, a B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviseletének alelnöke.

Keresés

Partnerek