Triál Országos Bajnokság Borsodnádasdon, 2013. szeptember 14.

A júliusi XCO Magyar Kupa után újabb kerékpáros kuriózum várja a kétkerekűek szerelmeseit a Mátéhegyi Ökoparkban, Borsodnádasdon! Ezúttal a biketrial szakág országos versenyének ad otthont a civil ökocentrum 2013szeptember 14-én, szombaton.

 

Napi licenc kiváltásának lehetőségéről döntött hétfői (9.-i) ülésén a Magyar Mountainbike Szakági Szövetség elnöksége. A kerékpár trial versenyzők ezentúl nem csak éves licencet válthatnak ki, hanem versenyenként, napi licencet is, mellyel indulhatnak Elit kategóriában is. A németországi példára bevezetett szabályváltoztatás alkalmazásának első lehetősége a hétvégi Borsodnádasd- Ples- Decathlon Trial OB-n lesz!

Szeptember 14-én azonban nem csupán a trial versenynek ad otthont a Mátéhegyi Ökopark, de felavatják itt Magyarország első állandó, kizárólag természetes alapanyagokból épített trial pályáját!

A szombati versenyen kőből és fából épített akadályokon ügyeskedhetik át magukat a sportolók, a cél, a lehető legkevesebb hibaponttal, adott időn belül teljesíteni a szekciókat, azaz feladatokat. A gyakorlott trialozókat 9 épített szekció várja, míg a teljesen kezdő, Kadét kategóriás versenyzők külön akadályokon próbálhatják ki magukat.

 

Profik és kezdők

A Borsodnádasd- Ples- Decathlon Trial OB-n az Elit és a Junior kategóriákban csak a hivatalos licencel rendelkező versenyzők nevezhetnek, míg versenyengedély nélkül a Senior (18 év felettiek) és Kezdő (18 év alattiak) kategóriákban lehet indulni. Azon versenyzők számára, akik szeretnének licences kategóriában indulni, de idén nem váltottak éves versenyengedélyt, napi licenc kiváltására lesz lehetőség! Az alkalmi versenyengedély 1000 Forintba kerül és nem szükséges hozzá orvosi igazolás, csupán a versenyzők maguk nyilatkoznak arról, hogy egészségi állapotuk megfelelő és saját felelősségükre vállalják a megmérettetést.

A nézők Hegedűs Lászlónak is szurkolhatnak, aki hazai büszkeségként jelenleg a trial világranglista 7. helyén áll.

A rendezvényen a sportág iránt még csak érdeklődő, bátor fiatalok részvételére is számítanak a rendezők, ugyanis Kadét kategóriát és különálló, teljesen kezdő szintű pályát hoznak létre számukra. Schettrer Zsolt, a Magyar Mountainbike Szakági Szövetség és a Magyar Kerékpársportok Szövetségének extrém sportokért felelős elnökségi tagja, a Vörös Ördögök SE elnöke a szervezők nevében elmondta: reméli, hogy a helyi fiatalok nagy számban kipróbálják majd ezt a nagyon izgalmas technikai sportot. Egyszerű mountainbike-kal és bukósisakkal már neki lehet indulni a pályának, bárki próbára teheti az ügyességét.

Akrobaták két keréken

A rendkívül látványosnak ígérkező megmérettetésen természetes anyagokból épített mesterséges pályán kell végigügyeskedniük magukat a versenyzőknek.

A trial lényege, hogy az akadályokon kéz- és lábletétel nélkül kell végigmenni, azaz csak a bicikli kerekei érinthetik a talajt és az akadályokat. Több szekciót, azaz pályaszakaszt készítenek elő a szervezők a különböző kategóriákban indulók számára. A cél a lehető legkevesebb hibaponttal teljesíteni a szekciókat, lehetőleg megadott időtartamon belül, hiszen az időtúllépés büntetőpontot jelent.

 

Kategóriák - A bátor kezdőket is várják

A Borsodnádasd- Ples- Decathlon Trial OB-n az Elit és a Junior kategóriákban csak a hivatalos licencel rendelkező versenyzők nevezhetnek, míg versenyengedély nélkül a Senior (18 év felettiek) és Kezdő (18 év alattiak) kategóriákban lehet indulni.

A rendezvényen a sportág iránt még csak érdeklődő, bátor fiatalok részvételére is számítanak a rendezők, ugyanis Kadét kategóriát és különálló, teljesen kezdő szintű pályát hoznak létre számukra. Schettrer Zsolt, a Magyar Mountainbike Szakági Szövetség és a Magyar Kerékpársportok Szövetségének extrém sportokért felelős elnökségi tagja, a Vörös Ördögök SE elnöke a szervezők nevében elmondta: reméli, hogy a helyi fiatalok nagy számban kipróbálják majd ezt a nagyon izgalmas technikai sportot. Egyszerű mountainbike-kal és bukósisakkal már neki lehet indulni a pályának, bárki próbára teheti az ügyességét.

A technikai feltételeket tekintve a versenyzők számára kötelező a bukósisak és az első, hátsó fék megléte a kerékpáron. Ajánlott, de nem kötelező a kesztyű és a sípcsontvédő.

 

Schettrer Zsolt versenyigazgató félszáz versenyzőre számít a rangos rendezvényen. A nézők Hegedűs Lászlónak is szurkolhatnak, aki hazai büszkeségként jelenleg a trial világranglista 7. helyén áll.

 

Nevezés, szállás

A Borsodnádasd- Ples- Decathlon Trial OB helyszíne a Mátéhegyi Ökopark, Borsodnádasdon. Az érdeklődőknek sátrazási lehetőséget is biztosít a civil szervezet.

Nevezni a helyszínen, a verseny napján reggel lehet, azaz szeptember 14-én 9 órától!

 

Az Ökoparkról

A Mátéhegyi Ökopark és Sportcentrum Közhasznú Szervezet önkéntesek bevonásával alakította ki a közel 45 hektáros parkterület cross country hegyikerékpár pályáját és a terepíjászatra alkalmas helyszínt. 2012-ben rendeztek először országos akkreditált XCO versenyt, amit idén töretlen sikerrel ismételhettek meg. Az idei nyáron már 3D íjászat országos bajnokságának is otthont adtak Borsodnádasdon.

 

Civil összefogással építették ki a vendégfogadó teret is, parkolókkal, vizes blokkokkal. 2012-ben, az Új Széchenyi Terv keretében 2 zuhanyzót, 2 öltözőt, toaletteket és 20 darab kétkerekű elhelyezésére alkalmas kerékpár tárolót is kialakítottak.

Az Ökopark bejáratához tavaly épült egy monumentális, kilátóként is funkcionáló kapu, mely azóta a Mátéhegyi Ökopark és Sportcentrum jelképe lett.

A terepkerékpáros mellett sport- és vadászíjász, labdarúgó (Mátéhegyi LC) és nordic walking szakosztály is működik az egyesületben.

 

További információk

www.facebook.com/matehegyi.sportcentrum

www.matehegy.hu

Kapcsolattartó személyek

Schettrer Zsolt versenyigazgató

(a Magyar Mountainbike Szakági Szövetség és a Magyar Kerékpársportok Szövetségének extrém sportokért felelős elnökségi tagja, a Vörös Ördögök SE elnöke)

06 20 3255 018

Sulyok György főrendező

06 70 4561 340

Berta Diána sajtóreferens

06 20 49 47 288

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Keresés

Partnerek