Bükkszentkereszti kerékpáros sporthétvége volt május 12-13-án

Megyénk hegyikerékpáros (MTB) diákolimpia döntőjének és a nyílt XCO-viadalnak, valamint az ötödik terepduatlon versenynek május 12-13-án Bükkszentkereszt adott otthont.

A Kis-Galya KSE május 12-én, szombaton a Lapka-sportpályán első alkalommal, hagyományteremtő céllal  rendezte meg a B.A.Z. Megyei MTB diákolimpiát XCO-kategóriában. Az időjárás előrejelzés sajnos sok nevezőt elriasztott, pedig mint kiderült nem a viharral, hanem a nagy meleggel kellett megküzdeni az indulóknak, akik Magyarország egyik legmagasabban fekvő településén, csodálatos természeti környezetben, szép pályán, helyenként igazán látványos csatákban mérték össze tudásukat. Az U9-es korcsoport indulóinak - a szülői segítséggel résztvevő ovisokkal együtt - egy 1,5 km-es kis kört kellett teljesíteni. Az U11-es fiúk és leányok már kétszer, a két évvel idősebbek pedig háromszor fordultak meg ezen a körön. A 3 km-es nagyobb körből az U15 fiúk és a U15,17,19-es, valamint a nyílt kategóriás leányok kettőt teljesítettek, míg négy „karika” volt a táv az U17, az U19 fiú és a nyílt férfi mezőny tagjainak.
A dobogósok érem, oklevél és a Mountex Sport Boltnak köszönhetően tárgyjutalom díjazásban részesültek. A kategóriák győztesei megkapták a „bajnoki” pólót és a különdíjakat, egy-egy üvegtányért, melyeket Császári Éva helyi üvegfestő készített. Az indulók szüleikkel együtt megtekinthették a helyi Üvegmúzeumot is.

Futva és bringázva
Az V. Bükkszentkereszti Terepduatlon május 13-án, vasárnap, szintén a Lapka-sportpályán, illetve környékén kínált megmérettetési lehetőséget a sportemberek számára. A Bükkszentkereszti Sí és Szabadidősport Egyesület által rendezett esemény a betétszámot jelentő ovis-bölcsis futással kezdődött, majd az alsó-tagozatos tanulók az 1 km terepfutás, 2 km terepkerékpározás és 500 méter terepfutásból álló erőpróbán vetélkedhettek.  A kicsiket a felsősök követték, akiknek valamennyi távot megduplázták. Mivel középiskolás induló nem volt, az utolsó rajtnál a nyílt kategóriás felnőttek voltak érdekeltek, akikre a 4 km, 12 km, 2 km teljesítése várt.
A regionális diákbajnokként kihirdetett iskolás győztesek - csakúgy, mint a nyílt kategória legjobbjai -  pólót, érmet, tárgyjutalmat kaptak ajándékba, a második- és harmadik helyezetteknek az érem és oklevél mellé jutott tárgyjutalom is.

Győztesek
MTB, XCO-verseny:
U9, fiúk: Nagy Pongrác (Százszorszép Óvoda, Miskolc. Leányok: Czégé Emese (Bükkszentkereszti Óvoda)
U11, fiúk: Farkas Balász András (Kossuth Lajos Evangélikus Ált. Isk., Miskolc). Leányok: Bán Tamara (Eötvös József Gyakorló Isk., Nyíregyháza)
U13, fiúk: Gáti Attila (Könyves Kálmán Ált. Isk., Miskolc).
U15, fiúk: Radványi Norbert (Szilágyi Dezső Kéttannyelvű Ált. Isk., Miskolc) 
U17, leányok: Brogli Réka (Szalézi Szent Ferenc Gimn., Kazincbarcika) 
U19, fiúk: Mellau Ádám (Arany János Gimn., Nyíregyháza). Leányok: Bódán Zsófia (Serényi Béla Gimn. és Mezőgazdasági Szakközépisk., Putnok)
Nyílt kategória, férfiak: Farkas József (Ózdi KE). Nők: Kiss Kitti (Bükkszentkereszti Sí- és Szabadidő SE).

V. Bükkszentkereszti Terepduatlon
Bölcsis futás, fiúk: Balázs Barnabás (Miskolc). Ovis futás, leányok: Farkas Orsolya Anna  (Százszorszép Óvoda, Miskolc). Fiúk: Magyar Bendegúz (Bükkszentkereszti Sí és Szabadidősport SE)
Terepduatlon, 1-2. oszt., leányok: Skornyák Eszter (Szabó Lőrinc Ált. Isk., Miskolc). Fiúk: Takács Kristóf (Bükkszentkereszti Ált Isk.)
3-4. oszt., leányok: Kovács Regina Mercédesz (Bükkszentkereszti Ált Isk.). Fiúk: Farkas Balázs András (Kossuth L. Evangélikus Ált. Isk., Miskolc)
5-6. oszt, fiúk: Bihari Dávid (Bükkszentkereszti Ált Isk.)
Nyílt kategória, férfiak: Bóka Zoltán (Hód Triatlon SE). Szenior férfiak: Pallos Zoltán (Miskolc)
Váltó: Magyarné Németh Réka- kerékpár, Török Tünde-futás, (Bükkszentkereszti Sí és Szabadidő SE).

Keresés

Partnerek